Yağ Filtresi Ne İşe Yarar?
Bir otomobilin hareket etmesini sağlayan motor sistemleri doğru çalışabilmek adına pek çok farklı yardımcıya ihtiyaç duyar. Bu yardımcılar içerisindeki unsurlardan birisi elbette ki yakıttır. Yakıtın dışında da motorun hasarsız bir şekilde çalışma işlemine devam edebilmesi için ortamın daha kaygan olmasına yardımcı olan özel yağlara gereksinim duyulur.
Bu yağların ise etkin bir şekilde kullanılır hale gelebilmesi için yağ filtresi gerekmektedir. Otomobiller insan hayatını kolaylaştıran ve ulaşım konusunda yardımcı olan araçlardandır. Bakımlarının zamanında yapılması gereken otomobillerin bu yöntem ile arıza yapma riskinin en aza indirildiği bilinen bir gerçektir.
Yağ Filtresi Nedir?
Otomobil motorlarının çalışmasının düzgün bir şekilde devam etmesine yardımcı olan metal parçalar birbirlerini koordineli olarak takip eder. Koordineli çalışan motor parçaları arasında oluşabilecek sürtünmeyi minimal seviyeye indirmek için motor yağı kullanılır. Bu motor yağı sürtünmeyi en aza indirgese bile tamamen bitirmek mümkün değildir.
Motor içerisindeki sürtünme eğer sıfıra indirilebilseydi, otomobiller için yağ bakımı yapmaya gerek kalmazdı. Yağ filtresi, metal parçacıkları adı verilen artık malzemeleri motor yağından ayırmaya ve motor yağını temiz tutmaya yarayan bir parçaya verilen isimdir.
Tüm otomobillerin sorunsuz çalışması konusunda oldukça önemli bir parça olan yağ filtresi, yağın geçmesini sağlayan bir tür süzgeçtir.
Yağ filtresinin en önemli özelliklerinden birisi otomobil motorunun içerisine konulan yağın uzun süre kullanılmasını sağlamaktır. Motor sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması için motorun yağ bölgesine özel bir yağ konulur.
Bu yağ motora girerken geçtiği sistemler sayesinde motor içerisinde yanmakta olan yakıtın kurumları sebebi ile kirlenir. Kirlenen bu yağ tekrar olacak şekilde devridaim ettirilerek geriye döner ve yağ filtresinden geçer.
Yağ filtresinin özellikleri sonucunda motor yağı içerisindeki pislikler ve atıklar tamamen arındırılmış hale gelir. Temizlenen bu yağ yeniden otomobil motorlarına gönderilerek motorların sürekli olarak temiz bir şekilde çalışmasına katkı sağlar.
Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur?
Otomobilin sorunsuz olarak çalışmasını sağlayan motorlar, devamlı ve düzenli olarak çalışmak için yağa ihtiyaç duyarlar. Yağ filtresi bu yağın sürekli olarak temizlenip kullanılmasında önemli rol oynar. Filtre değişmezse motor içerisinde birikmiş olan kum ve atık parçalar burada sürekli olarak dönme işlemine devam eder. Zaman içerisinde de bu atık parçalar ve tortular motora zarar verirken otomobilin de çalışmasını engeller. İyi bir şekilde süzülmeyen motor yağı içerisinde yer alan parçalar motor parçalarını ve motor bloklarını çizebilir ve piston aralarına sıkışabilir. Motorun kilitlenmesine sebebiyet veren bu durum, motorun performansını ve işleyişini sürekli olacak bir şekilde düşürür. Zamanla otomobil motorunda kalıcı hasarlar meydana gelir.
Yağ Filtresi Ne Zaman Değişir?
Yağ filtresi değişimi otomobillerin performansını optimum seviyede devam ettirmesi için gerekli adımlardan birisidir. Filtrenin değişim zamanı genellikle otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Motor yağının değişmesi esnasında motor yağı filtresi de değiştirilmelidir.
Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişebilirken genellikle yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl yahut 10.000 km ila 15.000 km arasında değiştirilmesi tavsiye edilir.
Yağ Filtresi Tıkanırsa Ne Olur?
Yağ filtresi motor içerisinde dönmekte olan yağın kirlenme oranına bağlı olarak kirlenir ve dolar. Farklı miktarlarda atık oluşumu sayesinde motor içerisine giren toz, iri taneli parça ve yapışkan bir duman ile birleşince kurum adı verilen kirler meydana gelir. Bu atık parçalar motor yağı ile birlikte karıştığında filtreden süzülemediğinde tıkanmaları oluşturur.
Yağ Filtresi Tıkanırsa Ne Yapılmalıdır?
Motorun çalışmasında büyük role sahip olan yağ filtresi tıkandığında değiştirilmesi gerekir. Bu önemli parçanın işlevini tamamen kaybetmeden değiştirilmesi aracın kullanımı açısından önem arz eder.
Yağ Filtresi Çeşitleri Nelerdir?
Otomobiller içerisinde yer alan yağ filtresi çeşitleri iki tanedir:
- Atom Yağ Filtresi: Dışı demir kaplı olan bu yağ filtresi, direkt olarak sökülen yere geri takılır. Aralarında bulunan oring malzemesi sayesinde sızdırma yapmaz.
- Kağıt Yağ Filtresi: Kağıt filtre, aracın filtre kütüğü adı verilen bölgesine yerleştirilerek kullanılır. Maliyeti oldukça düşük olduğundan dolayı genellikle yeni araçlar için tavsiye edilir.
Yağ filtresi seçilirken özellikle kaliteli bir yağ filtresi tercih edilmelidir.