Fren Balatası Ömrü Ne Kadar?
Araçlarda kullanılan fren balatası güvenli sürüş için gerekli temel araçlardandır. Fren balataları araçların özelliklerine göre üretilir. Araçların güvenli duruş yapması ve park konuma geçmesi için balata ve ekipmanlarına ihtiyaç duyulur. Fren balatası belirli bir ömre sahiptir ve belirli periyotlarla değiştirilmesi gerekir.
Fren balatasının ömrü, aracın kullanım koşullarına ve araç cinsine göre değişiklik gösterir. Zor şartlarda ve ağır yükte çalışan araçların fren balataları daha erken ömrünü tamamlarken, şartların uygun olmasına bağlı olarak uzun ömürlü olabilmektedir. Fren balatalarının ömrü ürün kalitesine göre değişiklik gösterebilir.
Fren Balatası Nedir?
Aracın hareketli organları arasında bulunan kampana veya diskte sürtünme oluşturarak, aracın yavaşlatılması, durdurulması ve park konumuna geçebilmesi için fren sisteminde kullanılan parçaya fren balatası ismi verilir.
Fren balatası zor şartlarda çalıştığı için sürtünme katsayısı yüksek olan amyant ve reçine birleşiminden oluşur. Fren balataları sıcak ve soğuk şartlarda çalışabilme özelliğine sahiptir. Kullanım koşullarına bağlı olarak karbon seramik, çelik veya metal fren balata sistemleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı çeşitliliğe sahip olsalar da fren balataları araçlarda yavaşlamayı, durdurmayı ve park konumuna geçmeyi sağlar.
Fren Balatası Ne İşe Yarar?
Fren balatası, fren pedalına uygulanan kuvveti, fren üst merkezi ve fren alt merkezi yardımı ile kampana veya diske yeterli baskı uygulanmasını gerçekleştirir. Bunu yaparken balata, sabit olan fren tertibatı aracılığı disk veya kampana arasında sürtünmeye maruz kalır. Sürtünmenin etkisi ile araç yavaşlatılır ve durdurulur. Fren sisteminde balata, disk, kaliper, piston gibi temel bileşenler bulunur. Araçlarda fren sistemleri
- Yağlı fren sistemi,
- Havalı fren sistemi,
- Mekanik fren sistemi
Gibi değişkenlik gösterebilir. Fren balatasının her durumda da aynı görevi üstlenir. Fren balatası ürün yelpazesi oldukça geniş olup, kullanım koşullarına ve kullanılan aracın cinsine göre balata seçimi yapılmalıdır.
Fren Balatası Ömrü Ne Kadar?
Kullanım koşullarına ve ürünün kalitesine göre fren balatası ömrü değişiklik gösterebilir. Araç 1 yıllık kullanımlarda veya 20.000 ile 40.000 kilometre aralığında kullanımlarda fren balatasının değiştirilmesinde fayda vardır. Fren balatası sürücünün performansına bağlı olarak da, ömrünü kısaltır veya uzatır. Uzun süreli ağır yüke maruz bırakılan araçların fren balataları bir yıllık süreyi doldurmadan veya belirlenen kilometreyi tamamlamadan ömrünü tamamlayabilir. Bu nedenle aracın kullanım koşulları göz önünde bulundurularak belirli periyotlarla kontrol edilmesinde fayda vardır.
Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Araçlarda güvenli sürüşü sağlayan parçalar arasında yerini alan fren balataları ömrünü tamamladığında, fren mesafesi uzar, fren pedalına baskı uygulandığında sürtünme sesi gelir. Bu gibi durumlar sürücüyü uyararak balatanın değişmesi gerektiği sinyalini verir.
Ayrıca bazı modern araçlarda fren sistem arızası ikaz lambaları ile veya sesli uyarı sistemleri ile sürücüye bildirilir. Fren balatasının bittiğine kanaat getiren sürücü, güvenli sürüş ve can güvenliği için fren balatalarını değiştirmelidir. Araçların periyodik bakımlarında ve test sürüşleri ile mutlaka fren balatalarının kontrol ettirilmesinde fayda vardır.
Fren Balatası Ne Zaman Değişir?
Fren balatasının yıllık periyotlarla değiştirilmesinde fayda vardır. Aracın en önemli parçalarından olan fren balataları, değişimi kısa sürede yapılabilen, maliyeti düşük sarf malzemelerindendir. Fren balatası periyodik bakımlar esnasında gövde kalınlığı % 25 oranında aşınmışsa değiştirilmelidir.
Fren balatalarının zamanında değişim yapılmaması durumunda, güvenli araç sürüşünü ortadan kaldırabileceği gibi disk veya kampana da telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olur. Bu durum maliyeti arttıran sebeplerdendir. Aracın fren mesafesi artmışsa, sistemde sürtünmeden dolayı gıcırtı sesleri geliyorsa ve fren tertibatına ilişkin ikaz uyarı lambası yanıyorsa mutlaka fren balataları değiştirilmelidir.