Araç Performansını Artırmaya Yönelik Modifiye Nedir?
Araç performansını artırmaya yönelik modifiye, motorda yapılan değişiklikleri kapsıyor. Özellikle güç, hız ve yarış severler motor üzerinde yapılan modifiye çalışmalarını tercih ediyor. Bu çalışmalar oldukça maliyetlidir. Ayrıca sabır ve zaman istiyor.
Modifiye sırasında yapılan en ufak hatalar büyük kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç performansını artıracak modifiye çalışmaların her aşamasına özen gösterilmelidir. Örnek vermek gerekirse 140 beygir motor gücüne sahip bir aracı 190 beygir gücüne çıkarabilirsiniz. Fakat bununla birlikte araç güvenliğini sağlayacak diğer ekipmanları da elden geçirmelisiniz.
Araç performansını artırmaya yönelik yapılan 3 modifiye çalışması…
Chip Tuning
Beygir ve tork gücünü % 15 dolaylarında artıran chip tuning, performansı yükselten temel modifikasyonlardan biridir. Elektronik turbo dizel ve enjeksiyon sistemli benzinle çalışan araçlara uygulanabilir. Yakıt tüketiminden taviz vererek güç artışı sağlamak isteyenler için chip tuning başlangıç olabilir.
Nitro (Nos)
Nos, motorda en çok güç artışı sağlayan önemli bir parçadır. Piston yatağına püskürtülen yakıt ile oksijen karışımı yanmayı gerçekleştiriyor. Nitro çalışma prensibinde ne kadar oksijen varsa o kadar ateş vardır. Hava, nitro ve yakıt karışımının piston yatağına püskürtülmesi yanmanın kuvvetini doğrudan etkiliyor. Nitronun performans artışı araçtan araca değişiklik göstersede en az 40 HP artış garantidir.
Hava Filtresi Modifikasyonu
Motor için temiz ve soğuk hava akışını sağlayan sistem hava filtresidir. Motora giren havanın soğuk olması yanmanın kuvvetini de artırıyor.
Piyasada aynı amaca hizmet eden 3 farklı çeşit hava filtresi bulunuyor. Bunlar şu şekildedir:
- Açık hava filtresi
- Kutu içi filtre
- Bolt-on açık filtre
Hava filtresi modifikasyonu motor açısından öneme sahip olsada standardın dışında bir filtre uygulamanın mantığı yoktur. Bu durum motora giren yakıt ve hava karışımında dengesizliğe neden olur. Aracın performansını artırmak isterken farklı sorunlarla karşılaşmamak için doğru tercihler yapmak gerekiyor.
Görsel Modifiye Nedir?
Dış modifiye olarak da bilinen görsel modifiye estetik bir görünüm için tercih ediliyor. Görsel modifiyede kısmen de olsa aracın performansını etkileyen değişiklikler yapılabilir. Yurdun her köşesinde modifiye parçaları satan ve bu işi yapan ufak tefek de olsa yerler görmek mümkündür. Görsel modifiyede aracın dışında bir takım değişiklikler yapılıyor. Bu değişiklikler aracın orijinalliğini bozmuyor fakat yeni bir görünüm kazandırıyor. En çok yapılan 7 görsel modifikasyon işlemi…
Cam Filmi
Görsel modifikasyonun en basit aşaması cam filmidir. Bu işlem hem araca estetik bir hava kazandırıyor hem de zararlı ışınlardan koruyor. Sürüş güvenliği açısından da cam filmi önemli bir modifikasyon çalışmasıdır. Özellikle gece sürüşlerinde keskin ışınları kırarak şoföre konfor sağlıyor. Cam filmler çizilmeye karşı dayanıklı olsada bu durum filmin kalitesine göre değişebilir. Cam filmi kalitesi ve kalınlığı farklılık gösteriyor. Bütçeye uygun veya ihtiyaca yönelik ürünleri tercih edebilirsiniz. Ülkemizde ön cama film çekmek kanunen yasaktır. Yine de tercih eden araç sahipleri tam koyu olmayan numaraları çektiriyor.
Seramik Kaplama
Araç yüzeyindeki boya zamanla okside olur, rengi atar, kuş pisliği ve reçineye maruz kalarak zarar görür. Bunu önlemek için seramik kaplama geliştirilmiştir. Seramik kaplama, aracın dışında bir katman halinde kalır ve yıllar boyu aşınmasını engeller. Uygulamayı tekrar etmeye veya ayrıca bakım yapmaya gerek olmaz. Seramik kaplama gelişmiş teknoloji ile oluşturulduğu için soyulmaz, çatlamaz, sararmaz, dökülmez ve aşınmaz. Olağanüstü bir koruma kalkanı oluşturan seramik kaplamalar çift komponentlidir.
Boya Değişikliği
Aracından memnun olup rengini beğenmeyen araç sahipleri boya değişikliği yapmak ister. Fakat sürecin nasıl ilerlediğini bilmedikleri veya uzun süreceğini düşündükleri için genellikle vazgeçerler. Oysa teknolojinin gelişmesi ile birlikte boya değişikliği hem çok kolay hem de son derece etkileyicidir. Boya değişikliği yapan sürücüler bu işlemin ruhsata işlenmesi gerektiğini bilmelidir. Bu yüzden profesyonel hizmet veren yetkili servisleri tercih etmek daha yararlı olur. Boyama işlemlerinin faturası işçiliğe ve kullanılan boyaya göre değişebiliyor. Bunun yanı sıra aracı yeni rengi ile trafikte kullanabilmek için de ayrıca masraf çıktığını da belirtmek gerekir.
Far Değişikliği
Aracının hoş bir görünüme sahip olmasını isteyenlerin yaptığı bir diğer modifikasyon far değişikliğidir. Xenon gibi beyaz ledler içeren far kitleri yüksek yoğunlukta ışık yayarak daha iyi bir aydınlatma sağlıyor. Bazen bu aydınlatma karşıdan gelen sürücü için tehlikeli olabilir. Bu yüzden far seçerken özellikle kısa aydınlatma özelliği olan kitler tercih edilmelidir. Angel, daha az tehlikeli olan ve mavi renk ışık yayan bir far çeşididir. Halka şeklinde olan bu far çeşidi göze son derece güzel görünmektedir.
Fren Kitleri ve Neon Aydınlatma
Fren kitleri frenleme esnasında sabit ve yüksek bir sürtünme sağlıyor. Fren mesafesini azaltmak için fren kitleri modifiye edilebilir. Seramik diskler özellikle fren teknolojisi açısından ayrı bir yere sahiptir.
Neon aydınlatma, geceleri aracı daha alımlı gösteren başka bir unsurdur. Modifiyecilerin keşfettiği neon, doğada az olan bir gaz çeşididir. İnce bir tüp içerisine doldurulan bu gaz otomobilin alt tarafına yerleştirilir ve son derece düşük bir voltajla çalışır. Neon aydınlatmaya alternatif olarak led lambalarda tercih edilebiliyor.
Jantlar ve Lastikler
Jantlar ve lastikler dış modifiyenin vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyor. Kaliteli jantlar estetik bir görünüm kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda performansı ve güvenliği de sağlamış oluyor. Bu yüzden doğru seçilen jantlar can güvenliği için oldukça önemlidir. Araç jantları fren disklerinin soğutulması, yakıt tüketimi ve performans ile doğrudan alakalıdır. Ülkemizde 16 ve 17 inç jantlar en çok tercih edilenlerdir. Jant genişledikçe performans düşer ve yakıt tüketimi artar.
Araç lastikleri ise iki tip olarak karşımıza çıkıyor. Birincisi performans ikincisi ise standart lastikleridir. Performans lastikleri 180 kilometre ve üzeri hızda güvenli sürüş sağlayabiliyor. Performans lastiklerinin üzerinde ‘H’ harfi bulunur. Standart lastikler ise maksimum 180 kilometreye kadar güvenli sürüş sağlar. Bu lastiklerde ‘T’ harfi bulunuyor.
Rüzgarlık
Hatchback otomobillerde tavanın arkasında, sedanlarda ise bagaj kapağının üzerinde bulunan rüzgarlık, spoiler olarak da biliniyor. Aerodinamik etkiden yararlanarak otomobilin yola yapışmasını sağlayan rüzgarlıklar görsel modifikasyonda önemli bir yere sahiptir. Rüzgarlık yol tutuşu açısından aktif rol oynayan bir parçadır. Bu yüzden şekli kadar açısına da dikkat etmek gerekiyor. Rüzgarı karşılayarak aracın arkasını yere yakınlaştıran rüzgarlık, estetik açıdan dikkat çekici bir unsurdur. Özellikle motoru modifiye edilen araçlarda güç artışı sağlanacağı için muhakkak rüzgarlık kullanılmalıdır.